13 oktober: Traden met bots

Trading-bots zijn populair: als je niet zelf wilt of kunt traden, kun je ze gebruiken om ‘makkelijk rijk te worden’… Of niet?

Vandaag praten over de feiten en fabels van trading-bots. Wat kunnen ze wel, wat kunnen ze niet; wat zijn de voordelen en nadelen?

Gebruik je zelf een bot? Wat zijn je ervaringen? Reageer op www.cryptocoiners.nl/podcast 

11 antwoorden op “13 oktober: Traden met bots”

 1. Paul Mijnders18 oktober 2020 om 11:32Beantwoorden

  Sinds een aantal maanden gebruik ik Cryptohopper. Als strategie gebruik ik of Multiple TA factors of RSI index crossing gecombineerd met BB. Backtesting is hier erg goed. Ook link ik coins vanuit Trading View aan Cryptohopper. Nu doe ik dat met de Ichimoku strategie. Als de bitcoin meer als een procent omhoog of naar beneden gaat heb ik een trigger ingesteld dat de bot niet meer koopt. De bot zet ik pas weer op kopen als de BM in de plus is. Wat ik steeds vaker doe is dat ik niet meer op de korte intervallen trades maak maar op de langere. Vaak geef ik de trade over aan de bot om de trade af te maken met trailing stop loss.
  Bitsgap heb ik ook geprobeerd en 3Comma’s. Bitsgap beviel niet want je kunt daar weinig zelf instellen. 3Comma’s vond ik te rommelig maar wil ik nog best een kans geven. Ik ben iedere dag met mijn bot bezig en verander instellingen. Ook test ik of mijn coins nog genoeg opbrengen. Op de app houd ik vorderingen in de gaten en als het nodig is, zoals de laatste dagen/weken, zet ik mijn bot uit omdat de markt veel te onrustig is. Wat Roelf eigenlijk al vertelde in zijn podcast: een bot is leuk voor erbij maar kan nooit autonoom handelen.

 2. Jeroen15 oktober 2020 om 14:56Beantwoorden

  Ik gebruikte tot nu toe 3comma’s en dan met name de Grid Bots. Ik maakte gebruik van het gratis Binance plan.
  Helaas krijg ik vandaag het bericht van 3Comma’s dat ze dit Binance Plan per volgende week gaan beëindigen.
  Nu kan ik overgaan naar een betaald abonnement, maar dat gaat ruim €800 per jaar kosten (het plan waar ook de Grid Bot in zit). Dat haal ik er met mijn huidige portfolio niet uit dus moet ik hier helaas mee staken

  1. Marc van Benthum18 oktober 2020 om 13:53Beantwoorden

   Hoi Jeroen,

   Je kan eens naar bituniverse en/of pionex. Die bieden dit nog gratis aan

 3. Ron Leijssen14 oktober 2020 om 17:46Beantwoorden

  Ik heb zelf een bot proberen te schrijven in Python (de prograammeer taal).Het werkte maar met een munt paar tegelijk. Via een API request info opgevraagt van de laatste 40 candels elke minuut. Een boek over “Beleggen met technische analyse” gekocht om te zien hoe de bollingerband en de stochastics osc. werden uitgerekend. Daaruit een programma geschreven dat eigenlijk een scanner was en via de cc methode een signaal gaf. Ik kon hem een limit order laten plaatsen, maar vanaf daar begon het een beetje een probleem te worden omdat de order niet altijd voor 100% gevuld wordt en het me toen een beetje te ingewikkeld werd. Geen groot succes dus maar wel veel geleerd over technische analyse. Ik gebruik geen bestaande Bots omdat ik niet miijn geld aan andere toevertrouw. Bij een app weet je al zeker dat de maker er rijk van wil worden en dat natuurlijk over jouw rug. De crypto markt is een nul markt als er geen nieuw kapitaal bijkomt oftewel nieuwe mensen die investeren in crypto en daarom moet natuurlijk iemand de winst van een ander betalen. En is het produkt gratis dan ben jij het produkt oftewel voor de bot bouwers ben jij hun inkomsten.

  1. ron15 oktober 2020 om 21:45Beantwoorden

   Ps dit is mijn persoonlijke mening en ik kan er natuurlijk 100% naast zitten, verder probeer ik ook niemand te “trollen”.

 4. Ronald14 oktober 2020 om 13:22Beantwoorden

  Ik gebruik de TSG ScanmateZ al een aantal maanden, met wisselende resultaten. Je moet de stoploss ruim zetten om de chart ook te kunnen laten ‘ademen’. Als de stoploss dan geraakt wordt verlies je ook meteen meer dan dat je in een standaard CC trade zou hebben. De TSG ScanmateZ is prima in te stellen adhv de handleiding, maar beoogt wel veel finetuning. De TSG ScanmateZ is de scanner die de signalen stuurt naar de bot Zignaly die de trade dan afhandeld. De ScanmateZ blijft wel ‘in control’ mbt DCA’s en als je wilt de TP’s op EMA13 gebaseerd.
  De 7 punten die je aanhaalt in de podcast geprojecteerd op de TSG ScanmateZ:
  1. Hosting: moet je zelf doen op een Windows 10 machine. Een NUC kan een oplossing zijn.
  2. Betaling: is gratis, alleen een account op de website aanmaken is nodig
  3. Muntparen: elk muntpaar op Binance Spot
  4. Strategie instellen of zelf maken: je kunt/moet heel veel zelf tunen aan de strategie
  5. Kan de bot reageren op de markt: Ja, kan je ook instellen
  6. Inzet per trade instellen: Op percentage of vast bedrag aan BTC van je PF
  7. Kun je met meer basismunten traden? Nee, alleen BTC op de 5m charts

 5. JW Groeneweg13 oktober 2020 om 18:09Beantwoorden

  Heel informatief. Ik vind het leuk om naar de podcast te luisteren als ik buiten met de hond aan het wandelen ben.

 6. Jurgen Dierickx13 oktober 2020 om 13:16Beantwoorden

  Vooreerst dank voor de podcasts en de onderwerpen die je hiermee aanhaalt, kijk er steeds naar uit.
  Ikzelf heb nooit interesse gehad om een bot te installeren of te configureren. Heb wel een account bij 3commas (gebruik deze voor trailing buys & stops), maar het lijkt met wat te omslachtig en te ingewikkeld. Wou eerst en vooral zelf heel goed kunnen traden vooraleer hiermee door te gaan. Nu ik mijn percentages haal en mijn portfolio gestaag stijgt voel ik niet die noodzaak om daar nu mijn tijd in te steken, ik zie door het bos de bomen al niet meer wat de mogelijkheden allemaal zijn en waarop je moet letten. De tijd die ik nu over heb gebruik ik om andere dingen te doen. Wel zou het een mooie aanvulling kunnen zijn om een passief inkomen te verwerven.

 7. Marius13 oktober 2020 om 12:32Beantwoorden

  Dank goede samenvatting!

  -3Comma’s: Daar heb ik in de begintijd van mijn crypto avonturen een proefmaandje gehad, maar ik snapte er destijds niet veel van. Die wil ik zeker opnieuw proberen, zag/ziet er beter/sterker uit dan CryptoHopper.

  -CryptoHopper was een afknapper. Zelfs met externe signalen heb ik het niet aan de loop gekregen. De support is onder de maat (en in het begin heb je ze echt regelmatig nodig). De limiet op het aantal coins dwingt je eigenlijk om bijna direct een “duurder” abonnement af te nemen.

  -Zignally: Zit ik momenteel. Goede en slechte ervaringen. Slechte ervaring (met bots in het algemeen) vanwege een paar financiele tegenvallers (als een munt blijft dalen loop je tegen de wat ruimere genomen stoplosses aan en dat kan vervelende resultaten geven. Maar zeer zeker positieve ervaringen want ondanks wat tegenvallers is er winst.

  -CC-scanner bot: Zeer geintresseerd in de toekomstige bot 😉

  NB: Alle bots moet je regelmatig (afhankelijk van het crypto klimaat ) bijstellen en/of uitgezet worden als de BTC gekke dingen doet. Laat ze niet lange tijd zelfstandig draaien zonder enig toezicht. Er gaat een hoop tijd inzetten (met de nodige high’s en low’s).

 8. Gerrit Oudelaar13 oktober 2020 om 12:21Beantwoorden

  Ik vind het wel interessant

 9. Dominic Bosklopper13 oktober 2020 om 10:39Beantwoorden

  Hartelijk dank voor deze podcast.
  Iedere podcast luister ik weer met veel plezier.

Reactie achterlaten