24 november: Risicomanagement bij het traden, heb je dat nodig?

(Heel) veel traders gebruiken een vorm van risicomanagement om te bepalen of ze in (of uit) een trade stappen. Vaak kom je dan de term “Risk/Reward Ratio” tegen: een getal dat aangeeft hoe de verhouding is tussen het risico van een trade en de ‘beloning’ (de winst die je uit de trade kunt halen).

Een Risk/Reward ratio groter dan 1 wordt door veel traders gezien als onverantwoord. Maar bij CryptoCoiners ligt de focus vooral op een tweede getal: de winstratio. Hoe hoger de één is, des te hoger de andere mag (of moet) zijn. In deze aflevering hoor je er alles over.

 

 

REAGEER op deze aflevering! Doe dat met een voicemail (klik op de oranje button rechts bovenaan) en je maakt kans op een maandlidmaatschap van de populaire CryptoCoiners Scanner!

Een paar rekenvoorbeelden

win-ratio: 50%
risk/reward = 1 / 1
100 trades: 50 * 1 gewonnen, 50 * 1 verloren (0)

win-ratio: 50%
risk/reward = 1 / 2
100 trades: 50 * 2 gewonnen = 100 , 50 * 1 verloren: -50 (0)

win-ratio: 80%
risk/reward = 4 / 1
100 trades: 80 * 1 gewonnen = 80, 20 * 4 verloren = -80 (0)

win-ratio: 98%
risk/reward = 4 / 1
100 trades: 98 * 1 gewonnen = 98, 2 * 4 verloren = -8 (90)

win-ratio: 98%
risk/reward = 8 / 1
100 trades: 98 * 1 gewonnen, 2 * 8 verloren = -16 (82)

win-ratio: 98%
risk/reward = 32 / 1
100 trades: 98 * 1 gewonnen, 2 * 32 verloren = -64 (34)

win-ratio: 90%
risk/reward = 8 / 1
100 trades: 90 * 1 gewonnen, 10 * 8 verloren = -80 (10)

 

De links uit deze aflevering

Links naar de CryptoCoiners Community op Facebook, Telegram enz.: www.CryptoCoiners.nl/links

Updates over de Black Friday-aanbiedingen waarbij je hoge kortingen krijgt op de CryptoCoiners Scanner en andere CryptoCoiners-producten www.CryptoCoiners.nl/nieuws

Het CryptoCoiners Café: www.CryptoCoiners.nl/cafe

 

6 antwoorden op “24 november: Risicomanagement bij het traden, heb je dat nodig?”

 1. Dave (Davesther)26 november 2020 om 23:46Beantwoorden

  Fijn weer naar je podcast te luisteren Roelf. Mooie uitleg mbt winst/reward. Helder uitgelegd voor iedereen.
  Ik heb laatst mijn broer e.a. uitgelegd over BTC, groei, maar met name samengestelde winst. Zelfs bij ‘maar’ 2% per week, wat eigenlijk makkelijk te halen moet zijn, zelfs bij een extreem defensieve SL strategie, kijk maar eens wat dat met je winstbedrag doet. Hij geloofde in eerste instantie mijn rekensommetje niet 🙂

 2. Johan25 november 2020 om 08:36Beantwoorden

  Roelf,

  Gezien je op spotify niet kan reageren wilde ik graag laten weten dat ik met veel interesse naar je podcast luister.

  Bedankt !

 3. Marijke24 november 2020 om 21:43Beantwoorden

  Zelf ben ik al maanden, mss al bijna een jaar aan het denken over de RRR icm de CC manier, en ik ben destijds op precies dezelfde conclusie gekomen als Roelf in deze podcast vertelt. Alleen heeft het me altijd bezig gehouden hoe ik de strategie op dit vlak dus zou kunnen optimaliseren.

  Want hoewel je dus in feite je niks aan hoeft te trekken van de RRR omdat de winrate heel hoog is, zit hem hier natuurlijk ook de zwakte: je moet koste wat kost, die winrate hoog houden. Afleiding, foutjes, persoonlijke omstandigheden etc kunnen er voor zorgen dat je onder de 90 en met een beetje pech onder de 80% winrate zakt. Het feit dat je pas winst begint te maken vanaf een winrate van 80%, maakt dat het, zeker voor beginners, lastig is om de strategie te doorzien en dus door te zetten.

  Mijn idee was om de strategie te optimaliseren op twee vlakken: alleen trades pakken met een hogere RRR (gevolg: hogere winstpercentages bij winsttrades ten opzichte van de verliespercentages bij verliestrades) én het instapmoment efficiënter maken (hogere kans op positief afsluiten van een trade en dus automatisch een hogere winrate).

  Uiteindelijk is mijn oplossing het CC traden op de 15m chart omdat je daar makkelijker de RRR kan inschatten dan op de 1 en 3m charts. Daarbij heb ik ontdekt dat je op de 15m handig gebruik kunt maken van de demand zones om je instapmoment te bepalen. Ipv dat ik kijk naar het kruisen van de stoch, kijk ik waar de voorgaande demandzones liggen. Zijn er geen duidelijke demand zones uit de afgelopen paar dagen, dan sla ik de trade over. Zijn die zones er wel, dan bepaal ik op basis daarvan de eerste instap én de twee bijkoopplekken. Omdat je die dus van tevoren al weet, kun je ook al bepalen wat je gemiddelde prijs wordt als ze allemaal gehit worden, en kun je dus bepalen of de sl wel lonend is, omdat je die onder de onderste demandzone zet. Alles met een sl meer dan 1 a 2 % sla ik sws over, daar wil ik niet instappen.

  Op deze manier houd je dus alleen de ‘gebraden kippetjes’ over. Zijn er niet heel veel per dag, maar je hebt er ook maar 1 of 2 nodig per dag. Gevolg is dat je alleen trades hebt met een hogere RRR dan anders én je makkelijker een hoger winrate haalt omdat die demandzones vaak heel sterk zijn. Ander voordeel is dat zodra je bent ingestapt, je eigenlijk weinig omkijken meer hebt naar de trade omdat je alle bijkoopmomenten al kunt zetten. Met een alert op tradingview hou ik dan in de gaten wanneer de laatste keer is bijgekocht zodat ik een OCO kan zetten.

  en op de vraag die ik van iemand kreeg of ik dan niet met de tijd in de knel kom:

  nou, ik zelf niet. Ik sta iedere ochtend om 6 uur op en moet dan om 8.00 uur even weg. In die tijd moet ik de dingen doen die ik normaal altijd doe (lunchbakjes kinderen maken etc.), maar ik kan dan precies om 6.00 al kijken hoe de bm’s ervoor staan. direct daarna zet je de scanner aan. aangezien hij ook meldingen geeft van de afgelopen 3 candles (dat is op de 15m chart, dus 45m), is er een grote kans dat ik tussen 6.00 en 8.00 al een mooi instapmoment heb kunnen vinden.

  Ik zet dan een buyorder aan de onderkant van de eerste demand zone: pakt hij hem niet en schiet hij omhoog: jammer dan, op naar de volgende. Maar meestal zakt hij wel wat en dan stap je dus heel mooi in!

  Omdat je werkt met demand zones, heb ik de 2 verkoopmomenten ook al ingesteld. Ik zet dan een OCO voor het eerste gedeelte en zet twee alerts via tradingview zodat ik een berichtje op mijn telefoon krijg als ze hebben gekocht. Ook een alert trouwens voor als hij verkocht is, zodat ik de bijkoop direct weg kan halen.

  Daarna heb je er dus geen omkijken meer naar en kan ik andere dingen gaan doen. Pas op het moment dat ik een berichtje krijg op mijn telefoon, kruip ik ff snel achter de laptop om de OCO aan te passen (in geval van bijkoop) of om de buyorders weg te halen (in geval van winstneming).

  Zo heb ik dus eigenlijk de hele dag de tijd voor andere dingen, en hoef ik er niet ‘live’bij te zijn, zolang je maar een laptop in je buurt hebt staan. Het zou helemaal tof zijn als er van hypertrader op een gegeven moment en een app beschikbaar zou komen zodat je ook kunt handelen op je telefoon, mocht je geen laptop bij de hand hebben. Ook zou het tof zijn als hypertrader alerts via mail zou verzenden. Dat komt vast nog wel.

  Uiteindelijk ben ik vaak voor 2 uur smiddags weer uit een trade. dan heb je best wat uren in de trade gezeten, maar nominaal heb je maar weinig tijd achter het scherm gezeten. bij een snelle verkoop doe ik vaak nog een tweede trade, maar meestal is 1 trade genoeg. Een snelle trade zit je altijd maar met 25% stack in, met een normale of langere trade, zit je vaak met 50% of alles erin. Je pakt al heel snel minimaal die procent per dag op deze manier. en op de dagen dat je liever kleine winstjes pakt, dan haal je de 0,5% eigenljik zeker wel. Met die ene trade dus. er zit meer marge op een 15m trade dan op een 1 of 3m trade namelijk.

  omdat je van tevoren die analyse maakt op basis van demand zones, weet je dus ook van te voren waar je sl komt te staan en je wil maar maximaal 1 of 2% verlies pakken. de sl wordt niet vaak gehit omdat de prijs wel heel sterk moet zijn om door 1 of 2 demandzones heen te breken.

 4. Henry S.24 november 2020 om 21:28Beantwoorden

  Dank u Roelf,
  Ik luister dagelijks in de auto en leer ondertussen zoveel bij.
  Ik heb ondertussen wat inlichtingen gewonnen en altcoins gekocht en het gaat goed in Ether en Cardano.(van 0.088 tot 0.143…62%)

 5. Gérald24 november 2020 om 15:16Beantwoorden

  Zoals alle podcasts, altijd echt interessant themas…altijd verschillend en die ons permiteer na te denken.
  Ik ben nog altijd een neofiet in trading en neemt veel tijd om te leren via youtube, maar elke keer dat ik het cc-strategie hebt gevolg heeft het positief geweest. Wat mij tegengaat is te weinig tijd om het te doen. Ik heb eigenlijk geen 3 uren per dag om te traden aan gezien ik nog altijd aan het werken ben en tijdens de weekend is er meestal weinig volume… Conclusie, wachten op mijn pensioen ofwel werkloos zijn…

 6. Mario24 november 2020 om 12:43Beantwoorden

  Geweldige podcast Roelf.
  Ik heb veel strategieën uitgeprobeerd en de CC-methode is ongelooflijk goed.
  Wel superbelangrijk dat je je aan de voorwaarden houdt en dat je trade met een van tevoren vastgesteld plan.
  Mij helpt het om, als ik in 1 of meerdere trades zit, iets anders te gaan doen dan naar de candles kijken.
  Mijn plan staat vast, sell staat klaar, alert/bijkoop staat klaar en als ik een signaal krijg, open ik de chart om de volgende stap te zetten of te constateren dat het ALWEER een winsttrade is.
  Zelf heb ik ook gestoeid met risk/reward, en ik pak vrij snel mijn verlies omdat er zo ongelooflijk veel kansen komen dat je het altijd wel weer goed maakt.
  Bedankt voor het delen van de strategie en de tijd die je in CC stopt.

Reactie achterlaten