“Iedereen die je in de crypto-wereld ongevraagd benadert, is een oplichter – tenzij het tegendeel voor 100% is bewezen.”
— CryptoCoiners

Krijg of zie je een aanbod dat te mooi lijkt om waar te zijn?

Word je benaderd door iemand van “Customer Service” die om informatie over je wallet om om je inloggegevens vraagt?

Krijg je een bericht dat je account wordt geblokkeerd tenzij je meteen inlogt / je wachtwoord wijzigt, met een link waarop je moet klikken?

LET OP: Je kunt het slachtoffer worden van een Crypto Scam: oplichterij.

Voordat je iets doet: bekijk deze video!

Klik hier om de presentatie uit de video te downloaden (PDF).

En: klik hier voor info over de nieuwste scams.

Hoe werken Crypto Scams?

De meeste scams vallen in één van de vier volgende categorieën:

Airdrops

Je kunt gratis muntjes krijgen als je eerst zelf wat muntjes stuurt. Vaak ziet alles er erg geloofwaardig uit: andere mensen laten weten hoe blij ze zijn met wat ze hebben gekregen, het lijkt alsof een bekende persoonlijkheid dit organiseert, je ziet “live” hoeveel geld er al is verstuurd: alles wat je ziet, is gelogen. Trap er dus niet in.

Berichten van de ‘Klantenservice’, of van anderen die je willen helpen met een probleem

Scammers zullen je vroeger of later (vaak al vrij snel) vragen om persoonlijke informatie, zoals je wallet-adres en/of je inloggegevens. Die informatie is nooit nodig om je te kunnen helpen. Trap er dus niet in.

Uitzicht op heel hoge winsten

Scam

Je leest enthousiaste verhalen (of ziet video’s) van mensen die enorme winsten hebben gehaald met een ‘systeem’. Als je reageert, krijg je vaak toegang tot een website waarop je kunt meekijken. Je ziet trades met spectaculaire resultaten. Ook lees je vaak enthousiaste reacties van mensen die veel hebben verdiend met dit ‘systeem’. Er bestaan geen systemen waarmee je snel en veel winst kunt maken. Zodra je je geld stuurt, ben je het kwijt. Trap er dus niet in.

Ponzi Schemes (pyramide-constructies)

Je kunt meedoen met een ‘systeem’ waarbij er snel veel winst wordt gemaakt. Maar… als je andere mensen ook laat meedoen, met je eigen ‘referral id’, verdien je nóg meer. Sterker nog: hoe meer anderen je laat meedoen, des te meer je verdient. Je ziet video’s met enthousiaste deelnemers die het financieel goed voor elkaar hebben. De ‘winst’ die wordt gemaakt, komt uit de bedragen die door nieuwe deelnemers worden overgemaakt. Jij doet hard je best om anderen mee te laten doen, maar alleen de scammers worden er rijk van. Trap er dus niet in.

Voordat je reageert…

Vraag om advies aan anderen in je netwerk voordat je ergens op ingaat:

Deel je ervaringen!

Ben jij het slachtoffer geworden van zo’n scam? Deel je ervaringen met anderen, zodat zij er niet ook intrappen. Reageer op deze pagina – je helpt er anderen mee!

21 Responses

 1. Ik ben ook net gebeld door iemand die te melden heeft dat ik een wallet in de blockchain heb? Ik weet van niets, maar kennelijk is het aangemaakt met mijn telefoonnummer en mijn e-mailadres? Het is een buitenlandse, waarschijnlijk Chinese, vrouw die ontzettend slecht Engels spreekt, werkelijk onverstaanbaar.
  Ik heb te kennen gegeven dat ik hier noch zin, noch tijd voor heb dus ze belt nog terug. Hopelijk vergeet ze dat.

 2. ook gebeld dat ik nog bitcoin te goed had op mijn naam 43.000dollar, wist niet dat ze dat zo kunnen opzoeken. (Want ik heb ooit eens wat gekocht maar ben dat email adres al lang vergeten. ) maar moest nu maar een nieuwe wallet aanmaken waar ze het heen kunnen sturen. vertrouw het voor geen cent

 3. nu ben ik al ongeveer 10 keer benaderd door mensen op telegram en ik reageer eigenlijk nooit.
  nu ben ik een paar dagen in contact met een ‘chinees’ vrouwtje. eerst wat chitchat, en dan komt het. ze woont in amsterdam, komt uit hongkong en ze doet in crypto.
  oke, voor het zover lukt, speel ik het spelletje maar mee en vertel haar dat ik echt niet geïnteresseerd ben. ze is wel een volhoudertje wat betreft het investeren in korte termijn crypto en of ik niet mee wil doen. maar iedere keer houd ik de boot af met chitchat. ach, ook dat is tijd doorbrengen op een dag.
  geen idee of het hier mag; maar ze komt binnen met een nummer uit myanmar +95 9 680 845166, vervolgens verwijst ze mij naar telegram om daar verder te kletsen.
  op nr 06 57796569 en ze heet bella.
  geen idee of het verstandig is maar blijf het spelletje mee spelen totdat ze in de gaten krijg dat ik haar voor de gek houd.

  1. Ik word ook vaak benaderd op Telegram, de eerste keer wilde ik niet onbeleefd zijn en gaf antwoord, via een lange omweg (dat de foto zo leuk was, en dat mijn kleinkinderen zo mooi waren) kwamen we uit bij de werkelijke reden waarom ze me benaderde. Of ik me geen zorgen maakte over de toekomst en of ik niet wilde investeren in crypto. Ik heb het gesprek afgebroken en de chat verwijderd. Daarna ben ik nooit meer ingegaan op dergelijke chats.

 4. Ik ook telefoontje gehad met Nederlands nummer. Ik ben telkens door dezelfde persoon teruggebeld op een ander nummer. Niet opnemen.

  1. Kennelijk nog steeds actief, zojuist gebeld door: +31 6 83369247
   Engelstalige dame met soortgelijk klets verhaal; botcoin wallet uit 2017 met een inhoud van 1,9.
   Al jaren inactief en wordt nu opgeheven wanneer men geen actie onderneemt.
   Aangegeven dat ik denk dat het hier om scamming gaat, ik helemaal geen wallet (crypto’s) heb en daarom verder niets doe.
   Ben benieuwd of ze het nog eens gaan proberen…

   1. Ik zit nu dus in zon zelfde gesprek
    Ik sprak met Sofie taylor van saferock consult en zij verteld mij: dat ik, wat ook gebeurt is in het verleden. heb geïnvesteerd. Dat geld ben ik toen kwijt geraakt door een fake broker.
    Vanaf dat moment werd in elke keer gebeld en luisterde ik er niet naar hing ze op en kapte ze af.
    Nu was ik toch wel is benieuwd ook omdat ik niks te verliezen had is deze
    Nu zeggen ze dat ik voor zeker 2uur lang me saldo op coinmerce op 750,- moet hebben staan en dat ik dan
    Het geïnvesteerde geld van 2018 pas terug krijg en dat de blockchain zo werkt.
    Het is te mooi om waar te zijn. Want
    Het geld wat geïnvesteerd was is nu 1,8btc maar wat niet vrij kan komen.
    Is dit een gebruikelijke scam? Is mijn toen geïnvesteerde geld echt weg? Is er dat niets en niemand die dat terug kan halen?

 5. Zojuist ook gebeld door Blockchain met een Engels nummer. Dat ik een crypto account had dat was geblokkeerd en werd vrijgegeven na het betalen van een bedrag in euro’s… Na 3 x zeggen dat ik geen crypto’s heb en ook geen account en ik vroeg wat hij precies wilde gooide hij de telefoon op de haak. Hoe komen ze aan mijn nummer?

 6. Helaas ben ik ook slachtoffer geworden. Door Blockchain gebeld met het verhaal dat ik Bitcoins heb die ík in Euro’s kan terug krijgen. Maar elke keer moet ik eerst geld storten om mijn geld te kunnen ontvangen. Stom dat ik ben door gegaan. Nu ben ik geld aan die oplichters kwijt. Ik hoop dat het bedrijf Blockchain aangepakt wordt.

  1. Ook ben benaderd door iemand die beweert dat ik ergens nog een bitcoin tegoed heb die ik mag innen. Ik moet eerst wel €1000 storten aan bitcoins om daarna €100000 terug te krijgen.
   Ze zeggen vanuit blockchain.com te werken en gebruiken het mail adres info@reactivationoffice.com
   Ik vertrouw het niet en heb gezegd dat ik geen geld ga storten

 7. ik heb 2 weken geleden wij hebben heel heel goed ingesprek en hij wilde graag echter mij helpen en serieus… blablabla daarna vertrouw ik hem goed en zeer… dan gaf ik hem 350 euro van crypto en daarna hij zei dat ik moest 250 euro betalen voor Verzekering als goed en veel winst dan betaal ook 250 euro terug… dan deed ik het… daarna paar dagen antwoord hij ik krijg 12.000 euro winst aaaah ik ben zeer blij toen ik zei stort meteen naar mij via website…. blijkt niet gedaan daarna hij verwijderen mij meteen. hij heet van telegram @jan_tips toen komt hij nooit meer!! jammer dat ik verliest…. en dat ik echter fout geleerd.. maar goed.. geef NOOIT iemand aan geld… is zeer oplichterij.. je moet ZELF doen investeren….
  Groet Robert

 8. Ook ik ben benaderd door iemand die ik op een datingsite heb leren kennen. In eerste instantie gewoon leuke gesprekken gehad. Maar ineens begon hij over zijn zaken doen en geld maken via Crypto’s. Mijn argwaan is gewekt omdat ik min of meer gepusht wordt elke dag weer door hem, om in te stappen in deze wereld. Hij zou mijn gids zijn hiermee, want zijn kennis is groot. Ik heb hem geconfronteerd en gevraagd ben jij een scammer. Hij was diep beledigd hiervan. Maar hij vergaf het mij dat ik zo slecht over hem dacht. Ondertussen had ik wel al de apps op mijn telefoon gezet. Uiteindelijk heb ik de app Wise en Crypto.com mijn account kunnen verwijderen. Helaas is dat nog niet gelukt met Binance. Kan iemand mij uitleggen hoe ik mijn account daar kan verwijderen? Welke stappen ik moet nemen om dit account te verwijderen uit mijn telefoon? GRAAG JULLIE ADVIES.

 9. Via deze Site wil ik melden dat ik slachtoffer ben van een ‘ Pig slaughtering’ crypto scam.
  Ook wel bekent als Sha Zhu Pan. Ik ben in contact gekomen met een Chinese jonge vrouw via Facebook dating en na een tijdje hielden we contact met elkaar via Whatsapp.
  We hebben zelfs videocalls gehad en ze deelde ook tal van foto’s van haar dagelijkse leven.
  Ze leek een normaal persoon. Daarna begon het over investeren over crypto munten.
  Ze heeft me toen naar een Exchange platform genaamd http://www.kwdos.com geleid om daar
  een account aan te maken. Zelf had ik een check gedaan op websites of dat een legale site
  was en die sites rapporteerde dat het ok was. Ook stond de site geregistreerd in
  Zwitserland. Dus dat leek wel in orde. Ik heb eerst een klein bedrag overgemaakt en dan
  weer terug naar een andere Crypto Exchange overgezet. Dus het leek in orde. Daarna ben
  ik in de ” citi” coin gaan investeren. Ik kon weinig informatie hierover vinden maar “dat was
  normaal” omdat de coin nog niet publieke gemaakt was en dat citibank nu eerste
  investeerders de coin liet kopen tegen een goedkope prijs. Wat wel meer gebeurd bij andere
  echte coins. In ieder geval leek dat wel in orde in eerste instantie. Toen kwam er een bericht
  dat het platform een upgrade ging krijgen. En dat er een freeze zou komen. Ik heb toen nog
  snel proberen coins over te zetten naar ander de Crypto Exchanges maar dat werd
  tegengehouden. De reden was om ervoor te zorgen dat er niet te veel van het platform af
  ging wat invloed zou hebben op de prijs. Wat klinkt als een goed valide reden. Echter was
  het zo wel dat ik probeerde de coins over te zetten voor de gecommuniceerde freeze
  periode. Toen begon ik het toch wat verdacht te worden. Tijdens de freeze periode zag ik
  nog steeds activiteiten op die Exchange platform. Wat dus niet overeen kwam met hetgeen
  wat ze hadden gemaild. Toen de ” upgrade” klaar was moest ik opeens aanloggen op een
  andere Exchange genaamd http://www.bitstamp.zone en dat vond ik zeer vreemd want er was
  ook opeens een andere munt genaam webt. Ik heb nog crypto proberen af te halen dat was
  enkel mogelijk voor een bedrag rond de 300US dollar..meer ging niet. Tenzij je eerst tax
  betaalde of meer geld investeerde om vip user te worden zodat je crypto vrij kwam. Vanaf
  dat moment wist ik dat het scam was.
  Via dit bericht wil ik jullie hiervan op de hoogste brengen

 10. probleem gehad met Binance links vanuit cc scanner.
  Tijdens link onbekende disclaimer pagina gehad die leek op Binance.
  Vervolgens werd een onbekende Arabische cryptocurrency account toegevoegd aan Telegram.
  Kreeg een melding over deze account als spam.
  Deze Arabische account heb ik verwijderd van Telegram.
  Het veiligst is denk ik Hypertrader of Altrady met 2FA authentication.

 11. probleem gehad met Binance links vanuit cc scanner.
  Tijdens link onbekende disclaimer pagina gehad die leek op Binance.
  Vervolgens werd een onbekende Arabische cryptocurrency account toegevoegd aan Telegram.
  Kreeg een melding over deze account als spam.
  Deze Arabische account heb ik verwijderd van Telegram.
  Het veiligst is denk ik Hypertrader of Altrady met 2FA authentication.

 12. Oké, hier gaat ie dan. Open en bloot. Ook ik ben opgelicht, ook ik ben door iemand (die zelf ook het slachtoffer is geworden) in de verleiding gebracht. Ik had er al een hard hoofd in (red flag), waarschuwing van Roelf, wist dat dit een MLM organisatie was, maar toch anders. Ik stopte er niet al te veel geld in en zou zodra het kon mijn eigen geld eruit halen. Ik dacht zo kan ik kijken of het wel of geen oplichting is, ik beschouw dit dan ook maar als ‘misschien-niet-meer-mijn-geld’. Wat zij aanboden was niet te mooi om waar te zijn. Ze hadden een prachtige website, een Telegramgroep waar nieuws in werd gedeeld, zoomsessies. Ook beloofden ze geen gouden bergen, je kon mensen aanbrengen en ja daar kreeg je een beloning voor maar het hoefde niet. Ze gaven openheid van alles, je kon de winsten bekijken en die waren de ene keer 0,3% en de andere keer hoger, maar nooit dat ik dacht dat bestaat niet. Het zag er dus heel gedegen uit. Ook door diegene die mij aanbracht gerustgesteld, had haar het filmpje doorgestuurd van Roelf, zo zag zij het niet, dit was anders. Afin, om het niet heel lang te maken. Ik had mij vergist in het aantal BTC, ik kon het niet in dollars aangeven, dat ik er weer uithaalde, dat bleek achteraf te weinig te zijn. Zondag zou de handigste dag zijn om het geld terug te storten omdat er dan niet gehandeld werd. Paar zondagen vergeten, net op het moment dat ik het in mijn agenda wilde zetten, kon ik niet meer inloggen. Precies! Met de noorderzon vertrokken. Ook het personeel bleef verbouwereerd achter. Dus mensen TRAP ER NOOIT IN, HOE MOOI HET ER OOK UITZIET.

  1. Goede morgen redactie.

   Kunnen jullie ne zeggen dat ik mogelijk wordt opgelicht?.
   Ik ben in 2017 tot 2018 veel geld kwijtgeraakt door oplichters en durf op onderstaande mails niet te reageren echter heel ongeloofwaardig is het misschien niet. Ik heb 3 screen shots gemaakt van het mailtje.
   Wat is uw mening?

 13. een vraag. Waarom worden de verschillende scmas niet met naam en toenaam genoemd?
  Ik hoor het graag.
  Groet Diana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *